Etiketter

, , , ,

Jag slänger mer kilogram mat varje år än vad jag faktiskt väger. I alla fall om jag är en genomsnittlig Svensson. Det är nämligen så att vi i Sverige slänger ca 72 kg mat per år (siffror från 2010). Allt detta kan vi inte äta, bananskal, citrusskal och kärnor från avokado är till exempel sådant som kallas för oundvikligt matavfall. Men, detta är en rätt liten del av det hela.

Bara denna mat som slängs orsakar ca 3 % av våra totala utsläpp av växthusgaser, och detta är då utsläpp som vi stor del kan minska om vi tar tillvara maten bättre. 

Enligt en rapport från 2011 så är 56 kg mat per person och år matsvinn. Det vill säga mat som vi egentligen kan äta. Mat som vi har betalat för och som gräver hål i vår plånbok när det istället slängs i soporna.

Kom inte och säg att det inte spelar någon roll vad just du gör för miljön och klimatet när alla vi medborgare faktiskt kan göra skillnad, både professionellt och privat.

Ikväll gjorde sambon en utsökt middag baserad på rester i kylskåpet från förra veckans matlådor och lite take-away i helgen. En wok av risnudlar, ris, paprika, färsk spenat, soja, cashewnötter, ägg, soja och lite fryst broccoli och fryst spenat och ½ avokado som legat sedan i torsdags i kylskåpet. Då kanske ni tänker, matlådor från förra veckan? Avokado från i torsdags? Lugn bara lugn, titta, lukta och smaka – är det som vanligt så är det fullt ätbart. ta vara på resterna inget matsvinn

Vad kan man göra för att minska matsvinnet och vara snällare mot miljön och klimatet? 

1. Stirra dig inte blind på bäst-före-datum. Vi har välfungerande kylskåp i dagens samhälle som håller bakterierna borta. Mjölk kan stå sig nästan en vecka längre och äggen ännu längre. Fula delar på en paprika kan skäras bort och ett riktigt mjukt äpple kan stekas upp och ätas med keso eller läggas i äppelpajen.

2. Planera inköpen. Köp inte mer än vad du verkligen behöver och kommer att äta. Det kommer framför allt att märkas i din plånbok, men är även bra för miljön.

3. Fråga var maten är producerad. Ekologisk är bäst och är det inte ekologiskt så är svenskt bäst för vi har högst miljökrav på vår produktion.

4. Här har jag skrivit en guide om hur man väljer klimatsmart och hälsosam mat. En kombination man ofta missar.

Om jag verkligen slänger 72 kg matavfall per år? Förhoppningsvis inte. Vi är rätt duktiga på att ta hand om maten, men långt ifrån perfekt.

Annonser