Etiketter

ingredients-of-an-all-natural-passionfruit-p1 james kennedy

Bilden som ni ser ovan är en passionsfrukt, med tillhörande innehållsförteckning – om det nu vore så att alla vore oprocessade livsmedel som frukt, grönt, nötter, frön och ägg med mera skulle ha innehållsförteckningar. Men det har de inte, eftersom att inget är tillsatt från livsmedelsindustrin. De kemiska namnen som ni ser är ofta de som ni ser på innehållsförteckningen för ett sammansatt livsmedel (exempel på sammansatta livsmedel är köttbullar, juice, saft, fiskpinnar, pulvermos eller annat som blivit processat i livsmedelsindustrin).

Jag tycker att initiativet, taget av kemiläraren James Kennedy är helt fantastiskt. I bjär kontrast mot den Hemlige Kocken, som förkastar alla e-ämnen som tickande bomber i våra kroppar och som livsmedelsindustrins djävulska påhitt för att lura konsumeter, påpekar Kennedy att dessa ämnen är vanligare och naturligare än vad vi tror.

Det är mer av sådan information som konsumenter idag behöver för att i högre utsträckning tänka kritiskt och se nyanserna i debatten om kemikalietillsatser.

ingredients-of-an-all-natural-egg2 james kennedy

 

Alla tillsatser är inte farliga, alla tillsatser är inte syntetiska, och en del ämnen har fått e-nummer av praktiska skäl. Namnen på ämnena är inte för att dumförklara utan snarare för att förklara den kemiska strukturen och funktionen med ord, även om det kan verka underligt för konsumenten.

Men med detta sagt så betyder det inte att vi inte ska sluta granska innehållsförteckningen och kritisera underliga kombinationer, för forskningen gör framsteg och visar att vissa kombinationer och i vissa mängder är skadliga. Men se det inte bara svart eller vitt. Se nyanserna. Lagom är bäst.

ingredients-of-all-natural-blueberries-poster james kennedy

Annonser