Etiketter

, , ,

Nu har jag vid två tillfällen skrivit om köttet och miljöpåverkan. Jag tänker att det är dags att vi går vidare till frukt och grönt.

Frukt och grönt, och vegetabilier generellt, har en låg miljöpåverkan. Det vill säga, vi kan med rätta öka intaget av frukt och grönt utan att ha dåligt miljösamvete. Dessutom så äter vi svenskar på tok för lite av dessa nyttigheter. Rekommendationerna är att äta 500 g frukt och grönt dagligen, men blott 17 % av vuxna svenskar äter så mycket.

Frukt och grönt är näringsrikt på fiber, mineraler och vitaminer samtidigt som det ger oss relativt lite kalorier. 500 g frukt och grönt motsvarar ca 250 kcal och utgör knappt 10 % av det energiintag vi bör få i oss varje dag.

Ur miljöperspektiv pratar man ofta om 2 problem som frukt och grönt bidrar till.
1) Global uppvärmning och 2) Spridning av toxiska ämnen

Global uppvärmning
Bidraget till den globala uppvärmningen kommer dels från frukt och grönt odlat i fossiluppvärmt växthus, vilket är oerhört energikrävande! Men, bidraget kommer också från de färska frukter och grönsaker som vi önskar ha året om och som därför behöver flygas till Sverige vilket är ineffektivt och kostsamt för klimatet.

Varor som kommer från Holland är nästan säkerligen producerat i växthus som värmts upp med fossil energi. Då är det bättre att välja motsvarande vara från ett land som ligger vid sydligare breddgrader såsom Spanien där det är tillräckligt varmt för att odla ute i det fria.

Varor från Sverige som odlats i växthus är sannolikt uppvärmt med förnybar energi vilket inte har någon påverkan på klimatet, så det är ett betydligt bättre alternativ.

Spridning av toxiska ämnen
Jag pratar naturligtvis om pesticider och andra medel som används för att hålla liv i frukt och grönsaker men som riskerar att spridas både till grundvattnet, andra växter, djur och också in i våra kroppar när vi äter dessa produkter.

Det man kan göra för att undvika detta problem är att välja ekologiska produkter. Det är det enda sättet att veta att pesticider inte använts.

Odlingen ute i det fria kräver ofta mer pesticider än växthusodlat.

Bra att veta: 

  • Frukt behöver mer pesticider än grönsaker.
  • Ju varmare klimat desto mer pesticider behöver användas.
  • Ju kallare klimat desto större chans är att fossiluppvärmda växthus behövs (Sverige har dock förnybar energi främst).
  • Tropiska frukter och färska grönsaker som är producerat i andra världsdelar flygs hit för att inte bli dåliga, men detta är väldigt dåligt för klimatet.

Linns rekommendation: 

  • Köp ekologisk frukt från södra Europa när det inte finns tillgängligt i Sverige.
  • Ekologiska rotfrukter från Sverige har oerhört låg miljöpåverkan så detta är ett superbra alternativ!
  • Undvik hollländsk import (ekologisk holländsk import gör inte saken bättre eftersom att det fortfarande är fossiluppvärmt växthus).
  • Välj ekologiska bananer, vindruvor och småcitrus.
  • Spara på miljön och ät efter säsongen i Sverige (eller Europa), sparris och jordgubbar kan vi vänta med till sommaren.

miljömedvetna val i affären bland frukt och gröntFrån bilden: Holländska ekologiska fossiluppvärmda paprikor, hitflugen färsk sparris från Perú och spanska paprikor från ouppvärmt växthus eller fritt odlade. Vad väljer du? Pest eller kolera?

Annonser