Etiketter

, , ,

På lördag gäller det, då är det dags för ASICS Stockholm Marathon! Inte för mig i år pga benmärgsödem i underbenen, men för 21500 andra entusiaster.

Hur man klarar av loppet beror på en rad faktorer såsom dagsformen och hur kroppen mår just på lördag men förutsättningarna för det kan du givetvis påverka.

Dels borde du vid det här laget ha varit igång med träningen i 6 månader och sprungit dina långpass för att kroppen ska vara redo för belastningen som den kommer att utsättas för. Några långpass vid 30-35 bör vara avklarade och har dessa dessutom gått bra har du säkert en bättre känsla inför marathon också. Pannbenet gör oerhört mycket!

Förhoppningsvis har du inte sprungit ett tufft långpass i helgen så att benen är pigga tills på lördag.

Inför lördagen finns det väl 3 nyckelingredienser för att lyckas: Bra sömn, bra mat och lagom med träning.

Träningsmängden bör du dra ner på för att ha pigga ben på lördag. Hade jag varit du hade jag kanske kört ett kort snabbdistanspass idag på ca 5-7 km, alternativt några få längre intervaller. Inget jättetufft pass utan mer för att få lite fart i benen. Jag hade nog tagit ett lugnt distanspass på torsdag också för att få lite blodgenomströmning i benen, men inget för att trötta ut benen. Lite löpskolning och stegringslopp hade fått komplettera passen.

 

Sömnen behövs för återhämtning och för att maximera prestationen när det väl gäller. Lite mer kolhydrater än vanligt, men jag mixtrar ogärna med maten nära inpå en tävling. Kroppen fungerar ju bra på den mat den fått inför långpassen.

Rödbetsjuice har blivit populärt då studier visat att det ökat prestationsförmågan redan efter några få dagars användning. En studie visar på 15 % ökad prestationsförmåga och samtidigt lägre syrekonsumtion. Så vill man förbättra oddsen så finns chansen med rödbetsjuice (studierna är dock gjorda med cykel).

För mig handlar mycket om att få en bra känsla i kroppen för att komma in i mantrat: Vill man så kan man. 

linn johansson stockholm marathon finisher 2

I mål efter Stockholm Marathon 2013. Helt oslagbar känsla.

Annonser