Etiketter

, , ,

Om det är fler som är sugna på att bestiga Kilimanjaro så har jag några tips och råd att ge utöver det som finns tillgängligt på youtube och researrangörens hemsida.

IMG_1429 Det är verkligen något jag skulle rekommendera alla!
IMG_1480

Vandringsled: 
Vi gick Lemosho-leden med stopp på Big Tree Camp, Shira I, Shira 2, Baranco Hut och skulle sedan upp till Barafu Camp innan vi gick ner till Mweka Camp. Vi fick veta av guiderna att man hade kunnat välja bättre läger. Nu var det faktiskt inte vi som valde vilka läger på Lemosholeden vi skulle ta utan vi valde bara led, men tydligen så finns bättre alternativ. De sa även att Machame-leden är ännu bättre ur acklimatiseringssyfte och något att rekommendera flera. Men Lemosho var däremot fantastiskt vackert!

IMG_1431Vatten:
Man dricker väldigt mycket vatten varje dag så försök hitta antingen 1.5 L flaskor eller camelbak som rymmer ännu mer. Vi gjorde som sagt tabben att ta med PET-flaskor för de var de enda 1.5 L flaskor som vi hittade, men gör inte det. Dessa är förbjudna i nationalparken och det blev ett projekt varje gång vi skulle dricka.

En extra flaska kan dock vara bra att ha. Kocken värmde nämligen vatten till natten och innan vi skulle somna fick vi en varsin varm flaska att lägga i sovsäcken som höll värmen i flera timmar.

Skor: 
Det var rekommenderat att ha med ett par gympaskor att byta om till vid varje läger. Jag gick i mina gympaskor de två första dagarna innan jag bytte till vandrarkängorna. Maken använde aldrig sina gympaskor och jag ångrar att jag gjorde det. Gympaskorna behövs inte, det kan vara skönt att lufta fötterna lite men det kan man lika gärna göra i tältet. Att använda gympaskorna på campet och gå in på de ofräscha ”toaletterna” kan få vem som helst att överväga att rentav slänga skorna efteråt.IMG_1391Solcellsladdare:
Jag använde även min telefon att fota med, men givetvis blir det så mycket bättre med min riktiga kamera. Däremot så hade vi med en solcellsladdare som kunde hänga utanför väskan hela dagarna. Det funkade superbra. Även om mobilen i sig inte funkade att ringa på och så vidare så var det ändå skönt att veta att det hade batteri utifall att (och för att ta bilder).

Medicin:
Underskatta inte behovet av olika läkemedel! Vi hade med 1 förpackning ibuprofen. Tänk om och gör rätt. Ta med både paracetamol och ibuprofen så att ni har minst 1 av varje till varje person. Minst.

Diamox var läkemedlet som alla talade om. Läkemedlet mot höghöjdssjuka. Det kände inte vi till innan och hade därför inte med oss denna dunderkur. Men gör vi om det så kommer det att vara med hjälp av diamox. Det är tydligen vätskedrivande så då får man dricka ännu mer än de 4 liter man klunkade i sig varje dag.

Snacks: 
Vi hade fått veta att alla snacks skulle ingå. Tji fick vi och fick åka till bästa möjliga supermarket för att fylla på med snacks där. Och då får man ta vad som finns. En hel del snickers men även honungsglaserade nötter. Kolla upp detta noga innan så kan du förbereda och ta med det du behöver. Bra energibars och proteinbars men en och annan snickers skadar icke!

Batterier:
Ta med många i reserv. Det är ypperligt att kunna hänga upp pannlampan i taket i tältet men då går det åt än fler batterier.

Heatpacks/Värmepåsar: 
Det är snorkallt på natten och på morgnarna. Och det ska vara snorkallt att gå upp till toppen. Vi köpte med oss heatpacks som skulle gå att fästa på kläderna och avge en härlig mystemperatur på över 50 grader. Dessa blev knappt fisljumma och kom inte ens upp i kroppstemperatur. Kika på vad som finns och köp något bra. Det behövs.

Resebyrå:
Vi bokade billigaste möjliga, Dahl Safaris. Och då kostade det ändå lite över 14000 kr per person exkl. flyg. Snacks behövde vi ändå komplettera med och vatten för första dagen behövde vi också köpa trots att det skulle ingå. Ett tält att äta i fanns inte och inte heller toalett vilket många andra hade sällskap hade förärats med. Vi fick vad vi betalade för så att säga, men servicen från guiderna och hela teamet var oslagbar. De såg verkligen till att vi hade det så bra som bara möjligt. Det var fantastiskt på så sätt att bara vara vi två, gänget var helt fantastiskt! Vi kunde ta pauser när vi ville, bestämma tempot och få ut än mer av resan och lära känna guiderna. Guiderna Chas och Emanuel längst till vänster och höger och bärarna och vår kock i mitten bredvid maken.IMG_1576